В електронния магазин протича мащабна промяна на цените! Моля да ни извините, ако цената на поръчаните стоки не е актулна. Можете да се свържете с нас за проверка на актуална цена на посочените телефони за контакт в работни дни 9,00 до 17,00 часа.

Зониране на мокри помещения според стандарт EN60529

През последните десетилетия пространството на нашата бяня се превърна от малка бяла кутийка за бърз душ, в добре оформено, най-често доста луксозно и скъпо пространсво, в което изкарваме все повече и повече време. Ето защо, според нас, е крайно време да се обърне повече внимание при избора на осветление за нея .

Зониране на мокри помещения според стандарт EN60529

Много важно условие в избора на осветително тяло за Вашата баня е, в коя от показаните по-долу зони ще бъде поставено то, за да може коректно да бъде подбрана неговата степен на защита. Съобразяването на мястото за монтаж на Вашето осветително тяло в съответните Зони, често Ви позволява да направите значително по-малка инвестиция при избора му, а в други случаи Ви предпазва от поставяне на осветително тяло застрашаващо Вашата сигурност.

Зона 0: Това е зоната, в която осветителното тяло е потопено изцяло във вода, поради което се препоръчва задължително осветителят да е със степен на защита срещу водопроникване 7 (IPX7), както и задължително захранване към осветителното тяло (max 12 Volt). Ние Ви препоръчваме да използвате в такива случаи, осветителни тела със степен на защита IP67 и захранващо напрежение 12V.

Зона 1: Това е периметърът около Вашата вана, с височина до 2.5m от пода на банята, при стандатно монтиран душ. Необходимо е да се използва осветително тяло със степен на водопроникване 5 (IPX5) и захранващо напрежение до 240V, сила на тока до 30mA, а електрическата веригата до тялото, задължително трябва да е подсигурена с дефектнотоковата защита (ДТЗ) (прекъсвач за остатъчен ток). Ние Ви препоръчваме осветително тяло с клас на защита IP65 и захранващо напрежение по възможност 12V, ако това не е възможно, то спазвайте стриктно указаните електротехнически изисквания описани по-горе в тази точка.

Зона 2: Това е периметъра на 60cm около зона 1 и на 75cm над нея. Необходимо е да се използва осветително тяло със степен на водопроникване 4 (IPX4). Ние Ви препоръчваме осветително тяло с клас на защита IP44.

  • Банков път

  • Чрез куриер

Ел. инсталации Проектиране Осветление Компютърни мрежи СОТ Пожароизвестяване Осветителни тела LED светодиоди

14.156 ms.