В електронния магазин протича мащабна промяна на цените! Моля да ни извините, ако цената на поръчаните стоки не е актулна. Можете да се свържете с нас за проверка на актуална цена на посочените телефони за контакт в работни дни 9,00 до 17,00 часа.

Светодиодно осветление - модерно и екологично

Светодиодно осветление - светлинни източници

Ниска консумация на енергия!

Лед осветлението е 8 пъти по-силно от стандартните лампи с нажежаема жичка. Високо ефективно - използваната енергия е между 50-80% по-малко от стандартните лампи.

Лед осветлението е екологично!

Лед осветителите могат да се рециклират на 100% и не замърсяват околната среда след извеждане от експлоатация. От друга страна ниската консумация позволява спестяване на енергия и по този начин намаляваме CO2 в атмосферата и другите вредни емисии, които се отделят при производството на електроенергия.

Дълъг живот и ниска поддръжка!

Компонентите на лед осветителите са с много дълъг живот около 30000-50000 часа, дори повече. Това сравнено с живота от 1000-2000 часа на стандартните лампи, позволява драстично намаляване на разходите. От друга страна тялото на Лед осветителите е от алуминий, който за разлика от материала (желязо) използван при стандартните лампи, не ръждясва.

Лед осветлението е съобразено с Вашите нужди!

Огромното разнообразие на източници, форми, цветове и мощности ви позволява да изберете най-подходящите за вас и вашите нужди.

Лед осветлението е безопасно!

Поради факта, че диодите работят на по-нисък волтаж те са напълно безопасни. Лед технологията не отделя топлина и по този начин може да се използва за помещения, които са зависими от температурата.


Поради голямото разнообразие на светодиодни продукти на пазара е необходимо да знаете как точно да изберете какво ви е необходимо. Ще Ви помогнем с няколко много важни съвета кои показатели са вжни и какво определят.

  1. Качеството на светлината се определя от ИНДЕКС НА ЦВЕТОПРЕДАВАНЕ – Ra. Максималният показател за него е 100 ( дневната светлина ). В осветлението науката е постигнала много добър индекс на цветопредаване с много широко използваните луминесцентните лампи ( тръби ) , които са и енергоспестяващи – Ra > 90. Най-масово използваните лум.тръби и колмпактни лум.лампи за бита са също с много добър индекс на цветопредаване – Ra > 80. Когато избирате светодиодна лампа за да подмените осветлението у дома или на работното място е много важно да се уверите, че индекса е > 70. Това ви гарантира добро качество на светлината, която не променя цветовете и не дразни и не уморява очите.
Качество на светлината - индекс на цветопредаване
Сравнение под различни светлинни източници (ляво); Цветни ивици под различна светлина (дясно).


Дефинирани няколко групи, за да може да се направи по-лесно сравнение за качеството на цветопредаването:

Група Ra Значимост Типично приложение
1A 90...100 Точно съвпадение на цветовете Галерии, медицински прегледи, цветообработка
1B 80...90 Цветовете могат да бъдат точно преценени Къщи, хотели, офиси, училища
2 60...80 Умерено цветопредаване Промишленост, офиси, училища
3 40...60 Точното цветопредаване не е от голямо значение Промишленост, спортни зали
4 20...40 Точното цветопредаване е без значение Улично осветление
  1. Цветна температура - измерва се в градуси по Келвин (°K) и е един от най-важните фактори за купувачите на LED осветление да разберат с каква светлина да бъде осветена тяхната стая, работно място
Цветна температура

Идеята за цветната температура произлиза от лорд Келвин през 19ти век и е свързана с „абсолютната нула“, температурата, от която нищо не може да бъде по-студено. Цветната температура е величина, характеризираща спектралния състав на излъчваната от даден източник светлина. Определя се посредством съпоставяне на температурата на абсолютното черно тяло (т.е. напълно поглъщащо падналите върху него лъчи), при което неговото излъчване има същият спектрален състав и същото разпределние на енергията по спектъра, както и излъчването на даденият източник.

Цветни температури над 5 000 К се наричат студени(синкаво бяло), а по-ниските (2 700-3 000К) се наричат топли (жълтеникаво бяло). Между 4 000 и 5 000 К са неутрални.

На база тези два много важни показателя - индекс на цветопредаване и цветна температура трябва да направите вашия избор на светлинен изтоник. На опаковките, в каталозите и в описанието на лампите има обозначение от три цифри които точно определят тези показатели:

Philips - описание на кода

Първата цифра в конкретния случй 8 обозначава индекса на цветопредаване Ra>80; следващите две цифри ни показват цветната температура 40 т.е 4 000 К ( нутрално бяло ) ; ако имаме 927 определяме така: 9 - RA>90, 27 – 2 700 К ( топло бяла светлина ) и така нататък.

  1. Силата на светлината се определя от светлинния поток – измерва се в лумени (lm). Ето и няколко примера за силата на светлината с най-добре познатите ни нажежаеми лампи:
  • 25W – 220 lm
  • 40W – 415 lm
  • 60W – 700 lm
  • 70W – 935 lm
  • 100W – 1240 lm

Имайки тези данни ще знаете как да замените съществуващото или да си предвидите ново енергоспестяващо осветление.

Не пренебрегвайте качеството на светлината – то е много важно за Вашия комфорт в къщи и на работното място. Не се доверявайте на необозначени продукти в повечето случаи това е знак за ниско качество и разбира се много ниската цена на продуктите.

И накрая малко информация за ползите от подмяната на осветлението с енергоспестяващо с компактни лум.лампи или със свтодиодно осветление:

  • Банков път

  • Чрез куриер

Ел. инсталации Проектиране Осветление Компютърни мрежи СОТ Пожароизвестяване Осветителни тела LED светодиоди

13.225 ms.