В електронния магазин протича мащабна промяна на цените! Моля да ни извините, ако цената на поръчаните стоки не е актулна. Можете да се свържете с нас за проверка на актуална цена на посочените телефони за контакт в работни дни 9,00 до 17,00 часа.

Лунички и трансформатори

Ежедневната ми комуникация с клиенти, колеги и приятели ме провокираха да напиша това изложение, особено един случай с клиентка, която си закупи мостра на луна за баня. Случая е следния: Наела си е или самозвани или мързеливи „майстори“ да и направят осветлението в банята и проблемите започват..... тази луна не става, неможем да и сложим крушка на 220V, няма място в тавана за крушката на 220V .... направо ужас!

Лунички и трансформатори

Затова, моля Ви обмислете внимателно какво искате да направите и предварително се консултирайте със специалисти. Това, че някой се нарича „майстор“ не значи, че Ви дава добър съвет и добри насоки за избора на осветление.

Луничките независимо дали са за баня или не; дали са светодиодни или не е по-добре да се захранят с трансформатор. Първоначалната по-висока инвестиция и по-труден монтаж ще Ви спестят доста главоболия за в бъдеще. Светлинния източник ще изгаря много по-рядко и това ще спести бъдещи високи и чести разходи за консумативи ( за пример цената на светодиодна крушка на 12V e 6.80 лв., a на такава за 220V е 11,60 лв.) . Почти всички електронни трансформатори имат защита от пренапрежение и предотвратяват изгарянето на крушките при токов удър. Ако осветлението е за баня е силно препоръчително да е нисковолтово и заради безопасността.

Няколко важни неща с които трябва да се съобразите при монтаж на лунички с трансформатор:

  1. Отстоянието на трансформатора до последната най-далечна луничка не трябва да е по-голямо от указаното от производителя на трансформатора (има го указано в инструкцията за монтаж)
  2. Съобразяване сечението на кабела според общата консумация и отдалечеността на луничките (ако сечението на кабела е по-малко последните лунички ще светят по слабо или ще спрат да светят)
  3. Да се предвиди отстояние от тавана за да може светлинния източник и трансформатора да се охлаждат (това важи и за крушките на 220V)
  4. Общата мощност на крушките свързани към 1 трансформатор трябва да е по-малка с 5-10% от мощността указана на трансформатора – за пример 2 бр. Крушки х 50W = 100W се захранват с трансформатор 105W.
  5. Ако заменяте съществуващи лунички с халогенни крушки със светодиодни LED крушки обърнете внимание на указания минимум мощност означена на трансформатора и пак за пример 105W трансформатор на него е указано 20-105W т.е, ако мощността на крушките е по-малка от 20W трансформатора няма да сработи.

Със сигурност не представям тук всички възможни проблеми и въпроси, които биха възникнали, но се надявам да съм Ви била полезна.

С.Митова
Мениджър продажби
Специалист Електротехника
Електра Тим ООД

  • Банков път

  • Чрез куриер

Ел. инсталации Проектиране Осветление Компютърни мрежи СОТ Пожароизвестяване Осветителни тела LED светодиоди

13.309 ms.